MARS 18

Nya viner 2/3 och 16/3
Wicked Day
Mejl
Blindminus?
Clever Trevor
Bög-repris
PS: Hellre en öl...

Nya viner 2/3 och 16/3 (Småpartier)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 15/2
(för fasta Vår-viner 1/3 se Tidigare brev)

Svårflörtade släpp, tackar Bacchus för att jag slipper publicera omdömen om varenda vin (blindskott som "enkelstram", "pelargon", "konstigt" skulle näppeligen höja mina aktier). Samtidigt hörde jag kollegor tala berömmande. Kanske det är dem ni ska lyssna på...
   5 av 80:

2011 L'Authentique Château Pinerai, Cahors, Frankrike
(95395, 199 kr; Vintrio, 1440 fl 2/3)
   Blint 15/2: "Djup stram kryddig frukt..." G.
   Ingen prototypisk Cahors (bör vara "rundare"), men som Cahors-älskare får man ta vad som bjuds...
2007 Château Berliquet Saint Emilion Grand Cru Classé, Bordeaux, Frankrike
(91226, 279 kr; Theis Vine, 1800 fl 2/3)
   Blint 15/2: "Ålderston; inbjudande 'italiensk' fat/frukt (alt Bdx)..." G.
2016 Reuilly Les Pierres Plates, Loire, Frankrike
(96079, 125 kr; Giertz, 4800 fl 2/3)
   Blint 15/2: "Ung Sauvignon Blanc, ren/enkel..." G.
2015 Shafer TD-9, Napa, USA
(99273, 550 kr; Vinunic, 240 fl 16/3)
   Blint 15/2: "Fin stram 'amarone'..." G.
   Cab/Merlot/Malbec, 15%.
2012 José Michel Special Club, Champagne, Frankrike
(97032, 439 kr; Champagnehuset, 1800 fl 16/3)
   Blint 15/2: "Ung fruktig champagne..." G.
_____________________________________________________________________

Wicked Day (Hotell Amaranten, Sthlm 12/2)

Några napp från Wicked Wines sortimentprovning 12/2:
   2014 Grand Cru Riesling Muenchberg Wolfberger (74847, 199 kr). Rik ung kryddig Riesling - när man smakar en sån här inser man att man dricker för lite Alsace!
   2016 Châteauneuf-du-Pape Blanc Chante Cigale (2230, 249 kr). Frisk, ren, inbjudande. Vit Châteauneuf är lätt att glömma bort, endast 4% av skörden. Druvor: Grenache Blanc, Roussanne, Bourboulenc, Clairette.
   Collet Rosé Brut (83638, 332 kr), Champagne. God ren bärfrukt, bra standardrosé.
   2015 Côtes-du-Rhône Vieilles Vignes Chante Cigale (74355, 170 kr)
   2015 Châteauneuf-du-Pape Rouge Chante Cigale (74257, 299 kr)
   Båda härligt inbjudande, huvuddruva Grenache.
    (När jag beställde dem fick jag 2014 resp 2012. För Vieilles Vignes byter jag till "insmickrande", tolvan har jag ännu inte smakat men har förväntningar...)
   2015 Eikendal Classique (72651, 285 kr). Fin prototypisk sydafrikansk Bdx-blend.
   2014 Freedom Shiraz "1843" Langmeil (72059, 695 kr), Australien. Runt/kryddigt; extremt komplext vin på urgamla vinstockar.
   "Efternapp", öl. Mohawk Lushious IPA (31774, 33cl 32 kr), Sverige. Exemplarisk frukt/beska!

Mejl

À propos Lidbys "portning" (se Tidigare brev) undrar en läsare varför jag inte bara skickade dem den begärda referensen - precis som jag gjorde till Systembolaget.
   Kan tyckas så. Men Lidbys mejl var så snorkigt (underkände t ex SB:s legitimitetskontroll...) att jag valde att avstå. Får ju ändå testa det mesta på Systemets nyhetssläpp. (Men jag kommer att sakna deras kompakta Brocard-provningar...)
"Intressant med ditt 'blindexperiment'. Du säger att tre viner bedömdes helt olika vid de två provningstillfällena. Vad tror du är orsaken?"
   "Flaskvariation" borde förstås vara svaret, men saknas bevis. Min närmaste förklaring är istället provningsordningen. 15/1 började jag med släppet 2/2, 18/1 med släppet 16/2. Min uppskattning av de nämnda vinerna var klart större när de testades i förstarundan. Jag har anat det förut men fick nu belägg: för unga och strama viner som de här kan det vara en nackdel att testas sent, när provaren tröttats.
Vad tycker jag om "EKO-viner"?
   Ärligt talat har klassningen aldrig bekymrat mig. Är vinet GOTT är det nyttigt. Annars inte.
   (Någon korrelation eko/gott har jag aldrig hittat, annat än möjligen negativ...)
Fick några "uppfostrande" mejl kring mitt PPS om Klarna - och inser att jag i såna här frågor borde följt Wittgensteins råd att tiga.

Blindminus?

À propos en debatt på finewines om blindprovning undrade en läsare vilka som här är nackdelarna (fördelarna såg han som självklara).
   Om vi talar om Systemsläppen är den största nackdelen att du blint omöjligen kan prestera meningsfulla omdömen om alla vinerna (jfr ovan). Många viner är för unga, strama, neutrala, intetsägande för att utan förhandshjälp på traven kunna fångas verbalt. Blindtekniken fungerar som en sållning, där du skiljer vetet från agnarna.
   Ska du recensera samtliga viner fungerar bara öppet, där du s a s bjuds på entrébiljetten. (En kompromiss är förstås att du som blindprovare efter facit kompletterar/ersätter med en öppen-notering)
   Men, när blindprovaren tar fel, tar en frasse för en spagge, är inte det en nackdel? Inte enligt mig, du har fortfarande gett en saklig beskrivning av vinet, så här smakar det.

Clever Trevor

När du möter kända vinproducenter (eller snillen överhuvudtaget, författare, musiker, konstnärer) är det lockande att kläcka nåt clever, för att göra intryck, visa hur begåvad du är själv.
   Du bör då tänka dig i producentens roll. Han känner syndromet. Carina Rydberg fångar det fint, i självbiografiska Den högsta kasten (1997):
    Det finns inget värre än en läsare som måste upp på styva linan och visa att han har förstått. Men en del är just sådana; de är tvungna att rättfärdiga sin komplimang med en i deras tycke skarpsinnig analys, och inte sällan anar man en dold aggressivitet bakom den, en längtan efter att trots allt sätta författaren på plats. Där ser du. Jag är inte ovärdig. Och nu sa jag just något du inte hade tänkt på själv.

Bög-repris

En äldre läsare påminde sig en satir jag haft om "vinprovning och bögar". Kunde jag inte ta den i repris?
   OK, måste ha varit den här
(PS Juni 03: Bögsyssla?):

- Vinprovning, vad är det för jävla bögsyssla! överhörde jag på pub nyligen.
   Och visst, särskilt macho är det kanske inte - som snusa, jaga, starta krig och sånt. En John Rambo dryftande champagnemärken är absurdare än Dracula i blåbärsskogen.
   Samtidigt har vi ju James Bond. Elegant sniffande i kristallglaset: - 1945, obviously...
Jag träffade en gång en fransyska som sa att hon innan hon "slog till" alltid kollade hur killarna åt. Glufsade de i sig maten som grisar, snabbt och okontrollerat, blev de avförda. Som man beter sig vid matbordet beter man sig i sängen: "Som du äter, älskar du."
   Alltför många män är "brännvins-älskare", menade hon. Ser kvinnan som ett glas schnaps, botten upp, rap, där satt den! Sex som styrkelyft.
   Vad hon saknade hos männen var inte känslor. Såna fanns ofta i överflöd.
   Hon saknade deras sinnlighet.
Tillbaka till puben. Jag gick fram till skitsnackaren, rev av honom öronen, pissade i hans öl och beställde in en magnum Krug -62. Som jag tömde sakta, eftersinnande...
___________________________________________________________________

PS Mars:
Hellre en öl...

- Om du på en fest bjuds enbart box-viner, dricker du iallafall?
   I de fall där jag drabbats har vid sidan alltid funnits ÖL, en för mig mindre problematisk dryck, som sällan förolämpar min gom.
   Lite som klassiskt kontra jazz - en halvdan jazzpianist kan ändå vara njutbar, aldrig en klassisk.
   Ölnörden skulle förstås invända: Öl kan vara väl så komplext som vin, och "en stor stark" motsvarar exakt din ratade box!
   Jag håller inte med, men brukar här undvika öppen debatt. Mitt ölkunnande är för bristfälligt för att det ska bli konstruktivt.
  (Andra nördområden där jag går ogill: whisky och champagne...)

PPS
@
  3 godkända Nya årgångar. Blint 8/2 (SB Sthlm):
      2006 Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut (72474, 319 kr; Hermansson), Champagne. "Gulton; god enkel mullig champagne..."
      2013 Ricossa Barolo (76367, 179 kr; Mondo Wine), Piemonte. "Ljus; fin Nebbiolo-näsa, god/stram/enkel..."
      2012 Ch Montelena Cabernet Sauvignon (71926, 399 kr; Terrific Wines), Napa. "Inbjudande frukt (Cab?), stram, smakrik..."
@  Ibland är de roliga även på Systemet. Avlyssnat vid butikskassa:
      - Det blir 196 kronor tack. Och det är för påsen, drickat bjuder vi på.
@  Från folkofolk får jag ett drinkrecept för "en lyckad mellofest". Att jag inte sagt upp mig från det här nyhetsbrevet beror på min fascination för infantilitet. Vill inte riskera missa nästa bevingade blaj...
@  Vad får man egentligen säga nu för tiden?
      Just det här var rubriken på en intressant artikel Bengt Ohlsson hade i DN 18/2. Och en fråga jag själv ofta ställt mig. Mycket av det som står i Artberg om Vin vore t ex otryckbart i lokalbladet Eskilstuna-Kuriren. Har de religiösa tagit över?
@  - Snygga Alsace-glas!
      - Ja, jag fann dom i en liten antikbod, driven av en finnkoling. "Ah, Alsace-glas", sa jag. "Nej", röt finnen, "det är vinglas."
@
  Av min granne får jag låna Dan Josefssons Mannen som slutade ljuga, "berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick". En av de mest skrämmande böcker jag läst. Och den som skrämmer är förstås inte Quick utan alla galna terapeuter och krimmare som omger honom. Fascinerande med en klinik (Säter) där personalen är sjukare än de intagna!
@  Nästa brev - April 18 - kommer 1/4.