OKTOBER 17

Nya viner 6/10
Nya viner 20/10
Mejl
Blåsningen
Är läsare av vinkritik dummare än andra?
Godtemplare...
Bordeaux 2016
Spanska Vindagen
Två sortimentsprovningar
Om hur man äter kräftor
PS: Mitt problem...

Nya viner 6/10 (Småpartier)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 28/9

Ett av de "stramaste" släpp jag provat - lite som att bedöma om ett foster ska bli president. Testar du öppet kan du spekulera kring arvet, blint är du helt ställd.
   6 med "proviniens" (av 40):

2004 Alfred Gratien Millésimé, Champagne, Frankrike
(90235, 369 kr; Henkell & Co, 6000 fl)
   Blint 28/9: "God fruktsyrlig 'havsbotten' (champagne!)..." VG.
2014 Susana Balbo Brioso, Mendoza, Argentina
(91631, 249 kr; Valid Wines, 480 fl)
   Blint 28/9: "Lila; Stram ung frukt (Cahors?)..." G.
   Gott substitut för oss Cahorsälskare, om än bara 25% Malbec (i Cahors kallad Cot).
2014 Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz, Australien
(99135, 205 kr; Spendrups, 1200 fl)
   Blint 28/9: "'Parodisk' mint (Australien!), rel frisk..." G.
   För lomhörda...
2000 Grand Mont Bourgueil (Druet), Loire, Frankrike
(95806, 189 kr; Johan Lidby, 1700 fl)
   Blint 28/9: "Mogenfärg; stram torr mogen 'Bdx'..." G.
2014 Waterford Estate Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika
(99154, 249 kr; WineWorld, 1800 fl)
   Blint 28/9: "Inbjudande Cab (Sydafrika?), ren/god..." G.
2015 Bockstein Riesling Kabinett Weingut Nik Weis, Mosel, Tyskland
(92170, 179 kr; Wicked Wine, 480 fl)
   Blint 28/9: "Syrlig halvtorr Riesling, ung 'godis'..." G.
   Trevlig aperitif.

Nya viner 20/10 (Småpartier)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 28/9

Nu tappar jag väl ytterligare tusen besökare (septemberbrevet hade 1000 färre än normalt): 2 av 40, plus en whisky...

2015 Penfolds Bin 389 Cabernet Shiraz, South Australia
(90282, 449 kr; Treasury Wine, 486 fl)
   Blint 28 /9: "Mörk; komplex 'mint', mullig aussie..." VG.
   Av en potent Penfolds-kvartett den billigaste, men den jag föredrog (dyrast 2013 Grange, 4349 kr).
2015 Schloss Johannisberg Riesling Silberlack Trocken, Rheingau, Tyskland
(93101, 399 kr; Henkell & Co, 360 fl)
   Blint 28/9: "Stram god Riesling..." G.
Caol Ila Distillers Edition 2017, Islay, Skottland
(40124, 619 kr; Diageo, 2004 fl)
   Blint 28/9: "Islay-rök, läcker frukt!" VG.
   (För de här båda släppen ovanligt många viner "Ej med på provning". Exempel 6/10 fyra intressanta Meursault, 20/10 två Barolo från Aldo Conterno.)
______________________________________________________________________

Mejl

"Jag gillar din 'stränghet', fortsätt med den. Har aldrig blivit besviken på något vin du rekommenderat."
   Tack. Utan kravställare av din typ hade jag haft få läsare.
Jag får ibland frågor om mina mer kända kollegor, hur de är egentligen. Men tyvärr känner jag dem inte. Vi möts i Systemets provningsrum och på importörsprovningar och mässor men umgås inte. Jag är inte med i deras kotterier. Vi delar väl helt enkelt ett ömsesidigt artigt ointresse för varandra. En fråga om "våglängd". De jag får kontakt med - som doldiskollegan Bergs Lars Hansson - är oftast lite udda...
"Intressant det du skrev om att uppleva böcker på nytt (Sep 17). Tänk om vi kunde göra samma med viner..."
   Jo, problemet här är ju att vinerna till skillnad från böckerna - men i likhet med oss människor - själva förändras. Vore intressant att idag få smaka Petrus -49 exakt som den var 1973 när jag provade den som valp. Eller Richebourg -78 à la sent 80-tal. Jag misstänker att mina upplevelser skulle vara rikare. Då var de uppblandade med Kult & Åkallan - idag funnes inga störningar.
   (Sen tillkommer plonket. Hur skulle jag idag uppfatta Uppsalaårens Sidi Brahim?)
"Du nämner ofta vinkritikers oenighet. Kanske vi lika gärna kunde köpa vinet på slump, kasta tärning..."
   Svarar med en repris (Dec 05):

Blåsningen

Tänk dig följande:
   Du ska för en glassig skrift varje månad rekommendera en vinnyhet. Inte vilket tjut som helst utan ett vin i sektorn 100-300 kr.
   Problemet är att du saknar tid/ork/möjlighet att testa nyheterna. Du har din spalt - men inget vin...
   Men du har förhandsinfo om vad som kommer. Du har också en snygg Vinbeskrivning, enligt vinspaltsmall:
   "Välmodellerad doft med utpräglad ursprungsarom i flödig ändå stram balanserad stil. Lång tydlig strukturerad smak med fint integrerade syror och intressant lovande finish. 14 poäng."
   14 poäng är bra - varken för högt eller för lågt. Och beskrivningen funkar för inget och allt.
   Nu vinet. Väljer du på slump. Varje lämplig nyhet ger du ett nummer, drar sen din vin(n)are ur hatten. Salabim!
   Nästa månad kan du förstås inte ha exakt samma omdöme - du har ju nu dragit ett nytt vin - utan får ändra lite: "välmodellerad" kan bli "klockren", "integrerade syror" byts mot "fokuserade tanniner" osv. Bara inte för konkret - nämn t ex aldrig druvor.
   Även poängen bör skifta. Ev kan den kopplas till priset: 100 kr och strax över ger 13½, närmare 300 kr 15. Fortfarande inga extremer.
   Hur länge kan du hålla på?
   Länge.

Är läsare av vinkritik dummare än andra?

SvD:s vinkrönika 8/9 lyckas avsluta med den Klassiska Klichén, herr von Oben förnumstigt klappande lille läsaren på huvudet, duttig vovve! Har svårt att tänka mig andra kritiker (litteratur/konst/musik) så flagrant underkänna publikens intellekt...
    "Och till sist: låt ingen annan påverka din åsikt. Strunta i Parkerpoäng, tärningsbetyg och allt annat. Bara du själv vet vad du tycker är gott. Och din åsikt är alltid rätt."

Godtemplare...

Hamnade i diskussion om knäppa recensioner. Under mitt kritikerliv har jag hunnit se en del...
   En favorit är biskopen Elis Malmeströms nedsabling av Ingemar Hedenius Tro och vetande (1949).
   Visserligen har han inte läst boken, men en kollega (som tydligen gjort det) får bekräfta hans onda aningar:
   "Finns det någon ny tanke hos Hedenius? Nej, sa han, det gör det inte. Jag frågade vidare: Är det samma gamla tankar, som vettigt folk genomskådade redan på 80-talet? Ja visst, svarade min mycket kunnige vän. Till sist frågade jag: Har han examinerat en rationalistiskt tillplattad kristendom och fått otillfredsställande svar? Ja, det är just det han gjort."
   Fler än jag som associerar till godtemplare som befnyser alkohol?
_______________________________________________________________________

Bordeaux 2016 (Winefinder/Restaurang Solliden 7/9)

Generellt ett trevligt år att prova en primeur. Generösa smakrika viner med individualitet. Av 25 provade slott nämner jag 10:

God frukt:
Mauvesin Barton
, Moulis
Cantemerle, Haut Médoc
Clerc Milon, Pauillac
Branaire-Ducru, Saint Julien
Domaine de Chevalier, Pessac Léognan
God fat:
Lascombes
, Margaux
Pichon Baron, Pauillac
Talbot, Saint Julien
Komplexa:
Cantenac Brown
, Margaux
Léoville Barton, Saint Julien
(Vi erbjöds också att från varje slott prova två äldre årgångar. Pga av tidigt "efterinsläpp" som snabbt korkade igen provningslokalen valde jag här att avstå.)

Spanska Vindagen (Operaterrassen 25/9)

Bodegas Valdemar (Sigva)
   Hederligt traditionell. Bland producenter i Rioja kanske också den mest "prisvärda" (ursäkta franskan). Var dock lite besviken på Gran Reservas nya årgång 2008, väljer istället lättare men fint typiska 2012 Crianza (12659, 82 kr). Plus rosén (79470, 82 kr), god syrlig mineral.
Bodegas Baigorri (Vinovativa)
   S k modern rioja. Två kontraster:
   2013 Crianza (76323, 155 kr). God/ren/fruktig.
   2013 De Garage (75864, 409 kr). "Experimentvin" med bidrag från firmans bästa fat och lägen. Häftigt.
    (Infon om år/tillgång/pris är tyvärr osäker - har trots flera försök inte lyckats få Vinovativa att bekräfta...)
Bodegas Ramírez de la Piscina (Robert Rask)
   Dagens bästa rioja, härligt mogen/"gammaldags": 2001 Santa María de la Piscina Gran Reserva (78559, 299 kr). Köper också deras 2011 Reserva (72988, 155 kr), rik generös frukt.
   Skönt extranummer från Bierzo: 2009 Godelia Tinto Selección (75579, 249 kr). 100% Mencia, enligt importören druvtypiskt...

Två sortimentsprovningar

Swedish Brand (Operaterrassen 18/9)
   Problemet här är huvudinriktningen: restaurang. Hade jag sådan fanns två givna, "enkla" men härligt arttypiska 2014 Petit Paveil, Bordeaux, och 2015 David Moret Rully, Bourgogne. Kan dock privatimporteras, på 6-pack; se www.swedishbrand.se.
   Tröst på BS är en alcool blanc, Josmeyers ljuvliga Framboise Sauvage (10184, 589 kr), Alsace. Finns också en utmärkt Poire William - på restaurangsortiment.
   (Ni vet väl hur man serverar alcool blanc. I frysen ställer man små cognacskupor. Fylls sen med rumstempererad dryck, som "exploderar" i glaset...)
Enjoy (Hotel At Six, Brunkebergstorg, 29/9)
   Skörden här blev en kvartett från beställningssortimentet:
2010 Musella Amarone della Valpolicella Riserva (75441, 399 kr), Veneto.
2009 Bussola TB Amarone della Valpolicella (79468, 799 kr), Veneto.
   Trevliga kontraster, en mer stramt modern, den andra traditionellt sötmullig.
2016 Gini Soave Classico (75000, 129 kr), Veneto.
   Ginis normale, ren god med lätt Grüner Veltliner-tycke. Borde finnas på ordinarie.
2016 Juliusspital Iphöfer Kronsberg Silvaner Trocken (79881, 179 kr), Franken.
   Ung frisk frukt, smakrik. Juliusspital är lite upp och ner, den här är upp.
   (Anm. En s k branschdag borde inte störa med bakgrundsmusik. Räcker mer än väl med folks normalsorl...)

Om hur man äter kräftor

En gång fanns det Kräftkarlar. Fundamentalister som dissekerade djuren likt rättsobducenter. Min småländske farfar berättade att han under kräftsäsongen i bröstfickan alltid bar sin egen kräftkniv. Festberedskap. Vid kalasen åt man minst tre tjog var.
   Arvet överfördes sen till min far. Han lärde mig hur man skulle göra. "Först äter du hjärnan..." Huvudet skars av strax bakom ögonen. Sen följde allt enligt strikt ritual. Inget offrades, utom galla och tarminnehåll.
   Till mamma och mina systrar - som aldrig riktigt lärde sig - sa han upprört: "Ni lämnar ju hälften kvar!"
   Egentligen var det bara han som kunde äta kräftor. Övriga var amatörer. (Inför dagens svenska skulfat hade han säkert fått slag...)
   Snapsen då? Ofta Skåne. Men återhållsamt. En kirurg får inte darra på kniven.
_____________________________________________________________________

PS Oktober:
Mitt problem...

Kan ett vin vara "för bra"?
   Ja, för sammanhanget. En mulen måndag steker jag upp lök och lite rester och mixar med pasta. Känner för ett snälltjut, rosé, beaujolais, verdicchio. Men i källaren finns bara finare slag, bordeaux, barolo, chassagne-montrachet osv. Har missat vardagspåfyllningen.
   För lat för att uppsöka Systemet väljer jag till slut att öppna en äldre Seghesio. Men under hela måltiden känns det fel. För pretentiöst. Som att brassa oxfilé när allt du kräver är en hederlig korv med mos...
   Mitt problem - att oftare tvingas dricka för fint än för enkelt - tror jag dock skulle möta ringa förståelse bland folk i gemen. Därför trumpetar jag det inte på Facebook utan bara här, diskret, under korkeken.

PPS
@  Kanske ni läste om Kim Jong-Uns vinorgier (importerade vin för 240 miljoner). Kan man hoppas på att de franska försäljarna följt exemplet från tyske kommendanten i Bordeaux under ockupationen, franskvänlige Heinz Bömers, som vid Görings beställning av Mouton skickade originalflaskor med fejkinnehåll...
@  Läser på finewines.se (tråden Monopol/Systembolaget) om ett märkligt brev från SB:s vd Magdalena Gerner till landets riksdagsledamöter. Handlar om s k gårdsförsäljning, som hon anser hotar monopolet och som därför inte bör tillåtas.
      Frågan är om sån här lobbying verkligen ingår i hennes uppdrag, om hon med sitt brev inte rentav begått tjänstefel...
@  À propos oenighet:
       "Oh, så mycket böcker!" utbrast hon. "Har ni verkligen läst dem allesammans, herr Bonnard?"
       "Ja tyvärr", svarade jag, "och det är också därför som jag egentligen inte vet någonting alls. Här finns nämligen inte en enda bok som inte motsäges av en annan, så att man, när man läst dem alla, faktiskt inte vet vad man skall tro."
       (Anatole France: Sylvestre Bonnards brott)
@  "Arv är inte oundvikligt. Farfar sa att han som sin far blev alkoholist första gången han tog en drink. Medan min far njöt - som i njöt - av alkohol hela livet utan att bli alkis."
       "Så alkoholismen hoppade över ett led, sådant händer."
        (Jo Nesbö: Törst)
@  Ett sent mejl placerar jag här:
       "Ditt förakt för modern kommunikation finner jag patetiskt. Mobiler, Facebook, Twitter är idag en helt naturlig del av samhället!"
      Okej, det är missbruken jag belipar. Dvs ca 95% av användandet...
@  Nästa brev - November 17 - kommer 1/11.